Waaruit bestaat het project?

Om het gesprek met jongeren op gang te brengen maken we gebruik van een Young Adult roman Dit is geen Dagboek, geschreven door Erna Sassen, waarin de 16 jarige Boudewijn zich aan een depressie ontworstelt. Het project bestaat uit een lespakket rond de thema’s van dit boek, een muziektheatervoorstelling, met René Groothof en Daniel Cornelissen, en een standup nagesprek waarbij een cabaretier Leon van der Zanden een theatraal gesprek met de zaal aangaat, bijgestaan door een deskundige van het lokale centrum voor jongeren met psychische problemen.

LESPAKKET
Dit wordt ontwikkeld door Kim Kooiman, verantwoordelijk voor de programmering van de jeugd- en familievoorstellingen in Utrecht. Zij heeft een ruime ervaring in het ontwikkelen van begeleidende lesprogramma’s voor theatervoorstellingen voor jongeren en wordt hierin bijgestaan door een deskundige op het gebied van jongeren en depressie. We zijn hierover in gesprek met de Bascule, een academisch centrum dat psychiatrische zorg verleent aan kinderen, jongeren en gezinnen.

Een muziekfragment:

VOORSTELLING.
De muziektheatervoorstelling is een remake van de voorstelling die Beer muziektheater eerder uitbracht in samenwerking met het Festival Classique en het Residentieorkest in Den Haag. De bijdrage van het Residentieorkest vervalt, maar wordt door visuele middelen en digitale audio overgenomen. Omdat alle teksten in de muziek zijn ingebed en muziek een direct beroep doet op het gevoel werd de voorstelling door jongeren als bijzonder aangrijpend ervaren. We gebruiken muziek van o.a. Bruckner, Beethoven, Adams, Ives en ter Veldhuis.

De voorstellingstrailer van Dit is geen dagboek:

STANDUP NAGESPREK
Cabaretier Leon van der Zanden heeft in al zijn voorstellingen momenten waarbij hij in gesprek gaat met het publiek en hen daarbij verassend persoonlijke ontboezemingen weet te ontlokken. Zijn humor, directheid en uitstraling zal jongeren zeker aanspreken. Leon opent het nagesprek met gesprek met het publiek, en wordt bijgestaan door een deskundige op het gebied van jeugdgezondheidszorg die met informatie en antwoorden op praktische vragen komt.

Fragment Leon van der Zanden: